Na našej webovej stránke používame súbory cookies. Prezeraním našej webovej stránky súhlasíte s ich používaním a ukladaním do Vášho prehliadača. Ďalšie informácie o spôsobe používania súborov cookies môžete nájsť kliknutím sem

JSN_TPLFW_TOGGLE_MENU
JSN_TPLFW_TOGGLE_MENU

640px Nyekvarkony kastelyA község értékes emlékműve a kastély. Amennyiben a község eredeti lakhelye volt az Amadé családnak, természetes, hogy itt, vagy valahol a közelben állt az az épület, amelyben laktak. Azt nem tudjuk, hogy ez nemesi udvarház volt-e vagy váracs.
Később a községben arra emlékeznek, hogy megerősített kastély volt, valószínű reneszánszkori régebbi alapon. Lehet, hogy még az első lakóhely helyén, mert a XV. században az Amadék ilyen épületet már biztosan nem építettek volna, mert a család lakhelyét áthelyezték a bősi várba. Ez a kastély a XVIII. század folyamán pusztult el. A létezéséről tanúskodhatnak a XVIII. századból származó mai kastély régebbi gazdasági épületei. Bél Mátyás ezt a kastélyt állítólag még látta, de Ipolyi Arnold a XIX. század közepén már a helyét sem találta, s az ott lakó emberek sem emlékeztek rá.
1904-ben az új tulajdonos, az ikvai Pfeifer Mátyás építtetett itt kastélyt Luises stílusban, amelyet a francia palotaépítészet mintájára terveztek. 1935-ben a birtokot és a kastélyt Belkó József ügyvéd és társai veték meg. 1948-ig laktak itt. 1955-ben a kastély épületében nyugdíjas otthont létesítettek. A kastély rövid oldalszárnyú, U alakú, földszintes épület. A sarkok rizalitok mintájára épültek. A park felőli főhomlokzat központi oszlopokkal épült, és szegmens orommal végződik, amelynek a terasza a parkból lépcsőn keresztül közelíthető meg. A homlokzatot a szemöldök korona párkánya tagolja, amely végigfut az épület egész kerületén. Az épületet mindkét oldalon manzárd tetővel és tetőablakok sorával fedték be. A helyiségeket nagyrészt egyenes mennyezettel fedték. A szobák sorban egymás után helyezkednek el és egymásba nyílnak. Az utca felé a főépülethez építették a gazdasági épületeket. A keleti szárny volt eredetileg a télikert, egyenes terasszal. A park felőli oldalon van az aszimmetrikusan elhelyezett üvegezett veranda a felvezető lépcsőkkel. A nyugati szárny gazdasági célokat szolgált, a mögötte lévő ház a nagybirtok intézőjének a lakása volt. Ezeket a gazdasági épületeket a XVIII. század végén építették, és a kastély építésének idején újították fel, hogy egyforma homlokzatuk legyen. A kastély körül, főképpen a déli homlokzat előtt terül el egy kisebb angolpark.